niedziela, 25 października 2015

Jabłecznik z waniliowym budyniem


Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Ciasto:
0,5kg mąki
1 kostka margaryny (250g)
1 szklanka cukru pudru
2 jajka 
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
2 opakowania budyniu bez cukru waniliowego
1l mleka (można 3szkl)
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1l słoik startych jabłek (można pokrojone w kostkę, plastry lub mus)


Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia, drugą schłodzić w lodówce.

Na ciasto położyć jabłka.

Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka.

Pozostałą część ciasta pokruszyć na gorący budyń.

Piec ok. 40 min. w 160°C termoobieg.




Podobny przepis na stronie: http://pelusiowakuchnia.blogspot.com/2015/09/szarlotka-z-budyniem.html 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz