niedziela, 25 października 2015

Bounty


Składniki:
Forma: 25x37cm
Przygotowanie:

Składniki na ciasto:
250g masła lub margaryny Kasia
200g cukru
200g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
4 łyżki mleka
3 łyżki kakao

Składniki na masę:
500ml mleka
6 czubatych łyżek kaszy manny
200g masła lub margaryny Kasia
200g cukru
200g-250g wiórek kokosowych

Składniki na polewę:
200g czekolady mlecznej Goplana
100ml mleka


Wykonanie ciasta:
Masło/margarynę zmiksować z cukrem. Dalej miksując dodać po jednym jajku. Kolejno dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i mleko. Gotowe ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem. Piec w nagrzanym piekarniku około 20-25 min. w temperaturze 180°C. Ostudzić.

Wykonanie masy:
Mleko zagotować. Dodać kaszę mannę i masło. Dokładnie wymieszać. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Gotową, gorącą masę wylać na zimne ciasto. 

Wykonanie polewy:
Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę wylać na przestudzoną masę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz