wtorek, 6 października 2015

Kubuś


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm

Przygotowanie:
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
Mały proszek do pieczenia
2 szkl mąki

Warstwa Kubuś:
900ml Kubusia
2 budynie śmietankowe
1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa

Bita śmietana: 
1 litr kremówki 30%
1 galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa

Dodatkowo:
Czekolada mleczna

Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Kubuś:
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się Kubusia. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy biszkopt wystygnie, wylewamy ciepłą masę Kubusia na biszkopt. 

Bita śmietana:
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem.
Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą.

Uwaga! Biszkopt można zrobić z połowy porcji.





Inspiracja ze strony:  http://www.twojediy.pl/ciasto-kubus/
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz