wtorek, 13 października 2015

Sernik wiejski


Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:

Składniki na ciasto:
250g margaryny
½ szklanki cukru
3 szkl mąki
4 żółtka
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1kg sera
3 jajka
1 szkl cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 paczka budyniu śmietankowego
½ szkl oleju
2 szkl mleka

Składniki na pianę:
4 białka

Dodatkowo:
Cukier puder, polewa

Wykonanie ciasta:

Wszystkie składniki ugniatamy rękoma na jednolitą masę  i kładziemy równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem.

Wykonanie masy serowej:

Wszystkie składniki miksujemy razem. Do masy serowej, dodajemy ubite białka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Piec min 1h w 180 stopniach (termoobieg). Zostawić do wystudzenia w piekarniku.

Ciasto można udekorować lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz