niedziela, 5 marca 2017

Zdrowe ciasteczka bakaliowe


  Składniki
250g płatków owsianych  (nierozdrobnionych)
100g mąki
125g margaryny
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 garści słonecznika łuskanego

garść pestek dyni
opcjonalnie: garść posiekanej żurawiny lub rodzynek


Wykonanie: 
Margarynę roztopić i ostudzić. 
W misce wymieszać suche składniki. 
Do suchych składników dodać margarynę i jajka i wymieszać rękoma.
 Namoczyć dłonie do łatwiejszego formowania ciasteczek. 
Kulki układać na blaszce (na papierze do pieczenia) w lekkich odstępach i spłaszczać. 
Piec w 180 stopniach przez około 20-25 minut, aż ciasteczka zrumienią się od spodu.
 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz