piątek, 31 marca 2017

Wielkanocne babeczki z olejem rzepakowym

 
Składniki na około 30 babeczek:

Przygotowanie:

- 9 jajek
- 1 ½  szkl cukru
- 1 ½  opakowania cukru waniliowego
- 3 szkl mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400ml oleju rzepakowego
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki octu
Dodatkowo:
- Cukier puder
- Lukier cytrynowy




Całe jajka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej rzepakowy, wodę i ocet i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych margaryną i obsypanych bułką tartą. Piec w temp 1600 około 40 minut (termooobieg) – do suchego patyczka.

Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


„Wymień 3 powody, dla których w Twojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego”.



Gdyby zabrakło oleju rzepakowego:
- nie byłoby pysznych małych babeczek, które obowiązkową muszą się znaleźć w koszyczku ze święconką;
- zaniedbalibyśmy swój żołądek, bo świąteczne potrawy i desery nie byłyby tak zdrowe i tak mało kaloryczne;
-  nie zachowana zostałaby polska tradycja, bo olej rzepakowy to niezastąpiony składnik w kuchni każdej polskiej gospodyni, który gwarantuje smak i aromat potraw.


http://pokochajolejrzepakowy.eu/resources/logo-pokochaj-olej-rzepakowy.jpg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz