Składniki
na około 30 babeczek:
|
Przygotowanie:
|
- 9 jajek
- 1 ½
szkl cukru
- 1 ½
opakowania cukru waniliowego
- 3 szkl
mąki
- 3
łyżeczki proszku do pieczenia
- 400ml
oleju rzepakowego
- 3 łyżki
wody
- 3 łyżki
octu
Dodatkowo:
- Cukier
puder
- Lukier
cytrynowy
|
Całe jajka
utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do nich przesianą mąkę z
proszkiem i wymieszać. Na końcu wlać olej rzepakowy, wodę i ocet i delikatnie
wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek wysmarowanych margaryną i obsypanych
bułką tartą. Piec w temp 1600 około 40 minut (termooobieg) – do suchego
patyczka.
Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. |
„Wymień 3 powody, dla których w Twojej wielkanocnej
kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego”.
Gdyby zabrakło oleju rzepakowego:
- nie byłoby pysznych małych babeczek, które
obowiązkową muszą się znaleźć w koszyczku ze święconką;
- zaniedbalibyśmy swój żołądek, bo świąteczne potrawy
i desery nie byłyby tak zdrowe i tak mało kaloryczne;
- nie zachowana zostałaby polska tradycja, bo
olej rzepakowy to niezastąpiony składnik w kuchni każdej polskiej gospodyni,
który gwarantuje smak i aromat potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz