Prezentowana
pizza to połączenie różnych smaków z jakimi spotykamy się w podróżach...
Dlaczego nie łączyć, jakże znanej każdemu Polakowi marchewki z mniej popularnymi jeszcze suszonymi pomidorkami? Przełamujemy się i łączymy żółty ser z aromatycznym serkiem kremowym o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Prostota przypraw soli i pieprzu, w jakim podsmażony został kurczak, łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, który przewija się przez każdy fragment dania. A samo ciasto francuskie wykorzystywane jest zarówno do ciast, ciasteczek na słodko, jak i do słonych przekąsek, dań na ciepło i zimno...
Dlaczego nie łączyć, jakże znanej każdemu Polakowi marchewki z mniej popularnymi jeszcze suszonymi pomidorkami? Przełamujemy się i łączymy żółty ser z aromatycznym serkiem kremowym o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Prostota przypraw soli i pieprzu, w jakim podsmażony został kurczak, łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, który przewija się przez każdy fragment dania. A samo ciasto francuskie wykorzystywane jest zarówno do ciast, ciasteczek na słodko, jak i do słonych przekąsek, dań na ciepło i zimno...
Każdy z użytych w tej pizzy składników posiada swoją genezę.
Wszystkie te produkty przebyły swoją własną drogę po mapie świata,
Każdy z nich jest wyjątkowy, a dzięki temu zaspokajamy nasze kubki smakowe...
Składniki:
płat ciasta
francuskiego
pierś z
kurczaka
suszone
pomidory w oleju z ziołami
pomidorki
koktajlowe
kukurydza
ser żółty
por
marchewki
mini
serek Apetina
Pomidory i Bazylia
jogurt
naturalny około 100g
3 jajka
Wykonanie:
Ciastem francuskim wylepiamy formę do tarty,
zostawiając kilka pasków do zrobienia kratki. Pierś z kurczaka podsmażamy na oliwie z solą i
pieprzem. Marchewki gotujemy. Ciasto francuskie smarujemy serkiem Apetina (połowa
opakowania). Rozrzucamy po cieście: pierś z kurczaka, por w
plasterkach, pocięte na mniejsze kawałki suszone pomidory, połówki pomidorów
koktajlowych, kukurydzę, marchewki, ser żółty. Jajka, pozostały serek Apetina mieszamy z jogurtem i
wylewamy na ciasto. Z pasków ciasta francuskiego układamy kratkę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy około 55 minut w 170 stopniach do
zarumienienia. Po upieczeniu możemy posypać suszoną bazylią lub
udekorować listkami świeżej bazylii.
Piza smakuje rewelacyjne zarówno jako ciepła, jak i
zimna przekąska.
A czy wiecie, że...
Marchewki to wieś położona w województwie łódzkim?
Tomatina to hiszpańska bitwa na pomidory?
W kampinowskich Prusach świetną atrakcją dla turystów
jest labirynt w kukurydzy?
Ciasto podobne do ciasta francuskiego było znane już w
starożytnej w Grecji i Rzymie?
Por jest jednym z symboli narodowych Walii?
Bazylia jest niezastąpionym składnikiem prawie wszystkich
włoskich dań?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz