niedziela, 12 marca 2017

Pizza różnych smaków...



Prezentowana pizza to połączenie różnych smaków z jakimi spotykamy się w podróżach... 

Dlaczego nie łączyć, jakże znanej każdemu Polakowi marchewki z mniej popularnymi jeszcze suszonymi pomidorkami? Przełamujemy się i łączymy żółty ser z aromatycznym serkiem kremowym o smaku suszonych pomidorów i bazylii. Prostota przypraw soli i pieprzu, w jakim podsmażony został kurczak, łączy się z intensywnym smakiem suszonych pomidorów, który przewija się przez każdy fragment dania.  A samo ciasto francuskie wykorzystywane jest zarówno do ciast, ciasteczek na słodko, jak i do słonych przekąsek, dań na ciepło i zimno...



Każdy z użytych w tej pizzy składników posiada swoją genezę.

Wszystkie te produkty przebyły swoją własną drogę po mapie świata,  
Każdy z nich jest wyjątkowy, a dzięki temu zaspokajamy nasze kubki smakowe...




Składniki:
płat ciasta francuskiego
pierś z kurczaka
suszone pomidory w oleju z ziołami
pomidorki koktajlowe
kukurydza
ser żółty
por
marchewki mini
serek Apetina Pomidory i Bazylia
jogurt naturalny około 100g
3 jajka
sól, pieprz, bazylia



Wykonanie:
Ciastem francuskim wylepiamy formę do tarty, zostawiając kilka pasków do zrobienia kratki. Pierś z kurczaka podsmażamy na oliwie z solą i pieprzem. Marchewki gotujemy. Ciasto francuskie smarujemy serkiem Apetina (połowa opakowania). Rozrzucamy po cieście: pierś z kurczaka, por w plasterkach, pocięte na mniejsze kawałki suszone pomidory, połówki pomidorów koktajlowych, kukurydzę, marchewki, ser żółty. Jajka, pozostały serek Apetina mieszamy z jogurtem i wylewamy na ciasto. Z pasków ciasta francuskiego układamy kratkę. Całość smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy około 55 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Po upieczeniu możemy posypać suszoną bazylią lub udekorować listkami świeżej bazylii.

Piza smakuje rewelacyjne zarówno jako ciepła, jak i zimna przekąska.





A czy wiecie, że...
Marchewki to wieś położona w województwie łódzkim?
Tomatina to hiszpańska bitwa na pomidory?
W kampinowskich Prusach świetną atrakcją dla turystów jest labirynt w kukurydzy?
Ciasto podobne do ciasta francuskiego było znane już w starożytnej w Grecji i Rzymie?
Por jest jednym z symboli narodowych Walii?
Bazylia jest niezastąpionym składnikiem prawie wszystkich włoskich dań?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz