czwartek, 28 listopada 2019

Świąteczna rolada - każdy ją zajada!


SKŁADNIKI:
filet z kurczaka
suszone morele
2 łyżki miodu
tymianek suszony lub w gałązkach
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz


WYKONANIE:
Mięso nacinamy i tłuczemy tworząc prostokąt.
Przygotowujemy mieszankę: miód, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Nacieramy pierś z obu stron.
Wzdłuż krótszego brzegu układamy morele i posypujemy tymiankiem.
Roladę zwijamy w rulon i obwiązujemy nicią, żeby się nie rozpadła.
Przekładamy w folię aluminiową i pieczemy około 50 minut w 160 stopniach. 
Po upływie tego czasu rozwijamy folię i pieczemy jeszcze około 10-15 do zarumienienia się rolady.

Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz