Składniki:
Forma:
37cm x 25cm
|
Przygotowanie:
|
Ciasto dolna warstwa:
1 kostka margaryny (250g)
3 szkl mąki
1 szkl cukru
4 jajek
proszek do pieczenia (16g)
3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
Ciasto górna warstwa:
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
1l słoik startych lub uprażonych jabłek
Lukier:
1,5szl cukru pudru
50ml wody
Kilka kropel cytryny
|
Ciasto
dolna warstwa:
Margarynę,
mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę ucierać ręką na
jednolitą masę. Prawie całe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną
i wyłożoną papierem (zostawić około 2 garści ciasta).
Na ciasto
położyć jabłka.
Ciasto
górna warstwa:
Do
pozostałej masy, wbić jajko, wlać śmietanę lub jogurt naturalny, wsypać
cukier i wymieszać ręką. Gdy składniki się połączą, wlać rzadkie ciasto na
jabłka.
Piec około
40 minut w 160 stopniach (dobrze rozgrzany piekarnik, termoobieg).
Jak ciasto
będzie przestudzone przygotować lukier.
Lukier:
Cukier
puder zalać wrzątkiem, wcisnąć kilka kropel cytryny i wymieszać widelcem. Lukier
wylać na ciasto.
|
wtorek, 6 października 2015
Jabłecznik Mamy
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz