wtorek, 6 października 2015

Jabłecznik Mamy



Składniki:
Forma: 37cm x 25cm

Przygotowanie:
Ciasto dolna warstwa:
1 kostka margaryny (250g)
3 szkl mąki
1 szkl cukru
4 jajek
proszek do pieczenia (16g)
3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

Ciasto górna warstwa:
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1l słoik startych lub uprażonych jabłek

Lukier:
1,5szl cukru pudru
50ml wody
Kilka kropel cytryny
Ciasto dolna warstwa:
Margarynę, mąkę, jajka, cukier, proszek do pieczenia i śmietanę ucierać ręką na jednolitą masę. Prawie całe ciasto przełożyć na blachę wysmarowaną margaryną i wyłożoną papierem (zostawić około 2 garści ciasta).

Na ciasto położyć jabłka.

Ciasto górna warstwa:
Do pozostałej masy, wbić jajko, wlać śmietanę lub jogurt naturalny, wsypać cukier i wymieszać ręką. Gdy składniki się połączą, wlać rzadkie ciasto na jabłka.

Piec około 40 minut w 160 stopniach (dobrze rozgrzany piekarnik, termoobieg).
Jak ciasto będzie przestudzone przygotować lukier.

Lukier:
Cukier puder zalać wrzątkiem, wcisnąć kilka kropel cytryny i wymieszać widelcem. Lukier wylać na ciasto.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz