Składniki:
|
Przygotowanie:
|
300ml kremówki 30%
200ml kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme lub Jacobs
Velvet (2 łyżeczki)
50g cukru
1,5 łyżki żelatyny
Do dekoracji:
Polewa
czekoladowa, starta czekolada, kakao, owoce itp.
|
Zaparzyć
kawę. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła.
Kremówkę z cukrem zagotować, dodać
kawę i wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek
gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującej
się kremówki, mogłyby powstać grudki.)
Kremówkę
z kawą, jak zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niej żelatynę,
cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Serduszkową formę silikonową wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać
po kilku godzinach. Udekorować według upodobań.
|
źródło inspiracji: http://magiawkuchni.blox.pl/2013/02/Panna-Cotta-kawowa.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz