Składniki:
Forma: 23x35cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie:
½ szklanki naparu
z kawy
(2 łyżki parzonej kawy)
3 łyżki rumu
Masa:
200g masła w temp pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
Kremówka:
½ litra kremówki 30%
1/4 literatki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4
literatki wrzątku
Dodatkowo:
½ słoiczka
powideł śliwkowych
ok. 16 sztuk herbatników maślanych
ok. 16 sztuk herbatników kakaowych
|
Przygotować
biszkopt:
Białka
ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i
błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę,
kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie
wymieszać.
Mieszankę
wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku
ok 30-40 minut, w temp. 160 C. Biszkopt wystudzić.
Przygotować
napar:
Przygotować
napar z kawy i wystudzić. Fusy odcedzić. Połączyć z rumem.
Przygotować
masę:
Żółtka,
cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na
gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Budyń przykryć i
wystudzić.
Masło
utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy
budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt
nasączyć naparem (około 15-20 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać.
Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi
i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Przygotować
kremówkę:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki,
najlepiej na noc.
Przed
podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.
|
Inspiracja ze strony: http://zjemto.blox.pl/2014/08/Ciasto-Kubanka.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz