wtorek, 13 października 2015

Kubanka



Składniki:
Forma: 23x35cm
Przygotowanie:

Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
½  szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nasączenie:
½  szklanki naparu z kawy 
(2 łyżki parzonej kawy)
3 łyżki rumu

Masa:
200g masła w temp pokojowej
2 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru

Kremówka:
½  litra kremówki 30%
1/4 literatki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 literatki wrzątku

Dodatkowo:
½  słoiczka powideł śliwkowych
ok. 16 sztuk herbatników maślanych
ok. 16 sztuk herbatników kakaowych

Przygotować biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30-40 minut, w temp. 160 C. Biszkopt wystudzić.

Przygotować napar:
Przygotować napar z kawy i wystudzić. Fusy odcedzić. Połączyć z rumem.

Przygotować masę:
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować. Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem (około 15-20 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę jasnych herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Przygotować kremówkę: 
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.

Przed podaniem ciasto oprószyć kakao i wiórkami z czekolady.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz