Składniki:
Forma: 23cm
x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½ szkl cukru
¾ szkl
kakao
3 jaja
1 szkl
mleka
½ szkl
oleju
1 ½
łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki
sody
¾ łyżeczki
soli
Cukier
waniliowy
Masa budyniowa:
2 szkl mleka
2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru + cukier waniliowy
250g
margaryny
Galaretka:
3
galaretki wiśniowe
3 szkl
wrzątku (np. sok wiśniowy)
Wiśnie z
kompotu lub mrożone
Dodatkowo:
Herbatniki
kakaowe
|
Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem
mikserem i potem wylać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do nagrzanego
piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).
Galaretka:
Przygotować galaretkę (sok wiśniowy zagotować, wsypać
galaretki, wymieszać i odstawić do stężenia).
Masa budyniowa:
Ugotować budyń i zimny połączyć z margaryną, Masę
przełożyć na biszkopt. Na masie położyć wiśnie. Zalać stężoną galaretką.
Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku lub w kąpieli
wodnej.
Na galaretce ułożyć herbatniki i polać polewą.
Schłodzić w lodówce.
|
poniedziałek, 26 października 2015
Wiśnia pod herbatnikiem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz