poniedziałek, 26 października 2015

Wiśnia pod herbatnikiem


Składniki:
Forma: 23cm x 40cm
Przygotowanie:


Biszkopt:
2 szkl mąki
1 ½  szkl cukru
¾ szkl kakao
3 jaja
1 szkl mleka
½ szkl oleju
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody
¾ łyżeczki soli
Cukier waniliowy

Masa budyniowa: 
2 szkl mleka
2,5 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżka mąki pszennej
3 łyżki cukru + cukier waniliowy
250g margaryny

Galaretka:
3 galaretki wiśniowe
3 szkl wrzątku (np. sok wiśniowy)
Wiśnie z kompotu lub mrożone

Dodatkowo:
Herbatniki kakaowe


Biszkopt:
Wszystkie składniki na biszkopt wymieszać razem mikserem i potem wylać na blachę wyłożoną papierem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 1700 25minut (termooobieg).

Galaretka:
Przygotować galaretkę (sok wiśniowy zagotować, wsypać galaretki, wymieszać i odstawić do stężenia).

Masa budyniowa:
Ugotować budyń i zimny połączyć z margaryną, Masę przełożyć na biszkopt. Na masie położyć wiśnie. Zalać stężoną galaretką.

Polewa:
Czekoladę i mleko rozpuścić w rondelku lub w kąpieli wodnej.

Na galaretce ułożyć herbatniki i polać polewą.

Schłodzić w lodówce.

Uwaga! Do wykonania ciasta wystarczy połowa biszkoptu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz