Składniki:
Forma:
25x35cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
2 szkl mąki tortowej
16g proszku do pieczenia
(2 ½ czubatej
łyżeczki)
Galaretka:
2 galaretki brzoskwiniowe
3,5 szkl wrzątku
Krem:
2 budynie śmietankowe
Sok z brzoskwiń + woda
(tak, żeby było razem 0,5 litra)
Margaryna Kasia lub masło 200g
Cukier do smaku
(krem można zrobić z połowy porcji)
Dodatkowo:
Brzoskwinie z puszki
dżem porzeczkowy
|
Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować.
Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować
chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć
na blaszkę wyłożoną papierem do
pieczenia. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.
Galaretka:
Przygotować galaretki.
Krem:
Ugotować budyń i schłodzić. Masło/margarynę
zmiksować na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu i zmiksować.
Wykonanie całości:
Biszkopt przeciąć na połowę i przełożyć do formy.
(Drugi płat biszkoptu wykorzystać do innego ciasta).
Biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem
wyłożyć krem. Poukładać brzoskwinie. Zalać stężoną galaretką.
|
wtorek, 27 października 2015
Brzoskwiniowiec z kremem
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz