Składniki:
Forma:
21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
mały proszek do pieczenia
2 szkl mąki
Krem:
½ litra mleka
2
łyżki mąki ziemniaczanej
3
łyżki mąki pszennej
½
szklanki cukru
250g margaryny
Kokos:
200g wiórków kokosowych
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru
|
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z
proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną
papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę wymieszać dokładnie z mąką pszenną i
ziemniaczaną, wlać do garnka i mieszać, aż powstanie budyń. Schłodzić budyń.
Do miski włożyć miękką margarynę i miksować, dodawać
po łyżce zimnego budyniu.
Kokos:
Roztopić margarynę na patelni, dodać wiórki i
cukier, prażyć na złoty kolor, często
mieszając.
Biszkopt przesmarować dżemem, potem rozłożyć krem i na
koniec posypać uprażonym kokosem. Schłodzić w lodówce.
Uwaga! Do wykonania ciasta wystarczy połowa biszkoptu.
|
poniedziałek, 26 października 2015
Kokosek
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz