poniedziałek, 26 października 2015

Kokosek


Składniki:
Forma: 21x32cm
Przygotowanie:
Biszkopt wysoki:
6 jajek
1 szkl cukru
2 łyżki octu
mały proszek do pieczenia
2 szkl mąki

Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
250g margaryny

Kokos:
200g wiórków kokosowych
1/3 kostki margaryny
4 łyżki cukru

Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka.

Krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem,  a resztę wymieszać dokładnie z mąką pszenną i ziemniaczaną, wlać do garnka i mieszać, aż powstanie budyń. Schłodzić budyń.
Do miski włożyć miękką margarynę i miksować, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Kokos:
Roztopić margarynę na patelni, dodać wiórki i cukier,  prażyć na złoty kolor, często mieszając.

Biszkopt przesmarować dżemem, potem rozłożyć krem i na koniec posypać uprażonym kokosem. Schłodzić w lodówce.

Uwaga! Do wykonania ciasta wystarczy połowa biszkoptu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz