Składniki:
Forma:
23cm x 40cm
|
Przygotowanie:
|
Biszkopt
wysoki:
6
jajek
1
szkl cukru
2
łyżki octu
Mały
proszek do pieczenia
2
szkl mąki
Warstwa
Kubuś:
900ml
Kubusia
2
budynie śmietankowe
1
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Bita
śmietana:
1 litr kremówki 30%
1
galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa
Dodatkowo:
Czekolada
mleczna
|
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do
rozpuszczenia cukru, wlać 2 łyżki octu i miksować, dodać przesianą mąkę z
proszkiem i mieszać chwilę na małych obrotach. Ciasto wlać na blachę wyłożoną
papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 1600 ok. 25 minut
(termoobieg) do suchego patyczka.
Kubuś:
Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, a mleko zastępujemy sokiem. Budynie mieszamy w szklance soku, wlewamy do gotującego się Kubusia. Cały czas mieszamy, a gdy budyń będzie gęsty, ściągamy z ognia. Wsypujemy do niego galaretkę w proszku i szybko mieszamy, aż do rozpuszczenia. Gdy biszkopt wystygnie, wylewamy ciepłą masę Kubusia na biszkopt.
Bita śmietana:
W 3/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy galaretkę, odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie tężeć, wlewamy ją do ubitej wcześniej na sztywno kremówki i mieszamy razem.
Gdy warstwa Kubusia będzie już zimna, wykładamy śmietanę. Na wierzchu posypujemy startą czekoladą. Uwaga! Biszkopt można zrobić z połowy porcji. |
Inspiracja
ze strony: http://www.twojediy.pl/ciasto-kubus/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz