Składniki:
Forma: 21x32cm
|
Przygotowanie:
|
Składniki na ciasto:
250g margaryny
½ szklanki cukru
5 łyżek mleka
3 łyżki kakao
6 jajek
1 ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
1 1/3 szklanki mleka
250g masła lub margaryny Kasia
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
4 żółtka
2 paczki cukru wanil. (2x 16g)
4 łyżki cukru
Składniki na polewę:
1,5 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżki kakao
25g margaryny
Dodatkowo:
Biszkopty okrągłe (około 44 sztuk)
Słoik powideł śliwkowych
Wiśnie lub inne owoce do dekoracji
|
Biszkopty:
Biszkopty smarować powidłami i przekładać. Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia i układać w rzędach, jeden obok drugiego przełożone
biszkopty.
Wykonanie ciasta:
Margarynę, cukier, mleko i kakao rozpuścić, chwilkę
podgotować ok 3-5 min ciągle mieszając. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać
1 całe jajko i 5 żółtek oraz mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać. Białka
ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto
przełożyć delikatnie na biszkopty (najlepiej nakładać łyżką, żeby nie
przemieścić biszkoptów) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w
temp 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
Wykonanie kremu:
w garnuszku żółtka rozetrzeć mikserem z cukrem, cukrem
waniliowym i obiema mąkami. W osobnym garnuszku zagotować mleko i wrzące
delikatnym strumieniem wlewać do żółtek, energicznie mieszając by nie
powstały grudki. Zagotować. Gotowy budyń wystudzić. Margarynę lub masło
dokładnie utrzeć, dodając po łyżce zimnego budyniu.
Masę budyniową wyłożyć na ciasto, na masie układać
owoce. Wstawić do lodówki na ok 2-3 godziny do schłodzenia.
Wykonanie polewy:
Składniki na polewę podgrzać w rondelku do
rozpuszczenia. Owoce ułożyć na kremie. Polać polewą
|
wtorek, 13 października 2015
Usta Adama
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz