wtorek, 13 października 2015

Kawowa Panna Cotta




Składniki:
Przygotowanie:

300ml kremówki 30%
200ml kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme lub Jacobs Velvet (2 łyżeczki)
50g cukru
1,5 łyżki żelatyny

Do dekoracji:
Polewa czekoladowa, starta czekolada, kakao, owoce itp.

Zaparzyć kawę. Żelatynę wsypać do kubka i zalać odrobiną wrzątku i mieszać, aby się rozpuściła. Kremówkę z cukrem zagotować,  dodać kawę i wymieszać. Gdy żelatyna napęcznieje, wlać jeszcze do niej kilka łyżek gorącego mleka i wymieszać. (Gdybyśmy od razu dodali żelatynę do gotującej się kremówki, mogłyby powstać grudki.)
Kremówkę z kawą, jak zacznie się gotować, zdjąć z ognia, wlać powoli do niej żelatynę, cały czas mieszając. Zostawić do ostygnięcia. Dowolną formę silikonową, szklaneczki czy pucharki wypełnić panna cottą. Schłodzić w lodówce. Podawać po kilku godzinach. Udekorować według upodobań.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz